Feb 1, 2011

Rasa Satu Malam.

ketika seniman ituu menulis, ada sekelumit rasa, ya, rasa yang mungkin kau orang tidak pernah rasa. apabila sedih itu bercampur dengan kenangan bersama, ataupun bercampur dengan peristiwa silam, apa yang menjadi hasil adalah titisan air mata. ketika seniman itu menyanyi, mungkin ada sedikit berita, kalau pun berita itu gembira, kau orang mungkin akan hanya seronok bila mendengarnya.

Rasa satu malam tak kira apa, gua hanya tahu menulis. teringat akan cerita lama. masih ada lagi hijau dan masih ada lagi ungu, warna senyuman gua. apa yang kau orang fikir? warna itu bukan hanya indah, tapi ada erti buat mereka. apa yang ada sekarang, bukan kegembiraan yang sengaja, tapi kenyataan yang ada. gua tidak mahu warna itu bertukar, tapi mungkin dengan cara gua. biarpun ia sedikit pudar, tapi ia masih kekal. jangan dibuang, jangan dibenci. biar apa kata kau orang atau kata mereka, gua hanya masih mentah dalam apa yang gua ada.

di belakang tabir, seniman bukan mencari sesuatu, tapi dia memikirkan sesuatu. apa yang gua boleh lakukan? hanya melihat apa yang mereka dan kau orang rasakan.

seniman ini buat gua cerita tentang warna...

gua cerita satu persatu bagaimana hijau itu gua kata indah. cerita hijau bukan lagi mentah tapi lama ia sudah tidak kenal erti warna ceritanya. hijau hanya terus hijau yang tidak pernah mahu warna lain yang bercampur dengannya. hijau yang indah hanya tahu menghargai ciptaan-Nya. rasa hijau itu senang. duduk tak lama tapi warna masih sama, tidur bukan sentiasa tapi akal masih suka bekerja. apabila hijau menulis saki baki hidupnya, hanya hijau sahaja yang tahu apa makna dirinya buat semua. kau orang jangan guna akal untuk susahkan diri fikir apa hijau itu dalam diri, hanya lihat ia pada pandangan pertama, sungguh, kau orang mesti mahu tahu apa hijau sebenarnya. biar hijau itu selalu dimaki tapi tiada sifat benci pada warna lainnya.

tiba satu malam, bila hidup pula pelangi selepas hujan, ada warna yang gua lihat tenang bila dipandang. hijau gua tinggalkan untuk sementara kerana gua ingin tahu apa erti ungu. ungu yang gua lihat menenangkan. orang kata habis madu sepah dibuang, bukan, hijau itu masih lagi hijau merimbun segar. gua hanya mencari ketenangan. bila ungu gua lihat, gua senyum seperti tiada cerita lain dalam dunia gua. pelangi petang itu lembut, merah yang bercampur biru menjadikan satu warna indah yang tenang untuk gua lihat,ungu. ungu yang masih lagi gua sentiasa lijhat di atas sebuat bot, di tepi pantai dan mungkin di tepi sungai buat gua tenang sentiasa.

apa pula cerita seterusnya. kau orang mesti sudah gila kepala bila membaca lalu kau orang tekan butang lain.

kenapa ada ungu pada warna...tenang...

gua campur, gua lihat, gua senyum. terkenang semasa hijau itu bercampur, warna yang tiada bicara manjadi hasil. gua pandang lama. gua lihat sahaja, tiada kata.

pejam mata seketika, rasa satu malam yang gua tak pernah bayang. penuh dengan dua warna. gua hanya tahu senyum. kau orang gua pasti ada satu kata yang kau orang rasa. gua gila!

mungkin dengan warna gua tahu apa itu rasa yang gua kata. gua hanya mahu hijau dan ungu untuk hidup gua. gua lihat dua warna yang boleh buat gua gila macam kau orang kata sudah cukup untuk semua. tapi gua rasa mungkin tiada bahasa lagi untuk waktu ini untuk gua bagi nama dua warna dalam satu kata.

mungkin pada rasa satu malam sekali lagi? atau mungkin pada pelangi itu menjadi pelangi yang sempurna warna hijau dan ungunya? kuasa-Nya, tiada siapa yang dapat tahu apa cerita disebaliknya. kau orang cuba, cari warna yang kau orang boleh rasa itu adalah hidup dan matinya.

No comments:

Post a Comment