Feb 23, 2011

Bayang-Bayang Masa Hadapan.

fikir apa di hadapan...

dunia rasa tak senang bila kau duduk buang masa sambil tengok cerita hindi depan televisyen. tapi bila dah kau orang suka, boleh jadi orang gila. sambal belacan pun kau orang boleh ratah macam makan ais krim.

teringat gua masa kecil.

basikal yang abah belikan sebab dapat nombor satu setiap peperiksaan. sampai tahun 6 pun gua dapat satu nombor. kalau macam tu boleh minta setiap kali nombor satu dapat basikal.

basikal masih ada, tapi kalau tuan masih naik basikal yang sama, sampai bila dia nak maju dalam diri. jadi sekarang dia sudah berkereta.


lihat.


semakin dewasa, apa yang kau orang rasa? diri semakin bongkak?

kalau diri semakin bongkak, jangan jadi orang. kau orang pergi terjun dekat laut cina selatan. cakap tak serupa bikin. ini yang kau orang janji, rupanya lain yang kau orang jadi. orang lain yang kau orang tunjuk. tapi satu jari kau tunjuk dekat orang lain empat jari tunjuk dekat kau orang. padan muka.


gua masih seperti yang sama. tiada ubah apa-apa. kau orang kalau rasa diri sudah betul jangan jadi manusia. kau orang rasa megah sebab kau orang tak fikir apa silap yang kau orang buat.


provokasi dengan jiwa. kau orang ikut suka hati mahu cakap apa. cuba sekali kau orang rasa orang lain rasa.

apa nak jadi pada kau orang. mana pandangan dengan arah. tempat sendiri kau orang abaikan.

ini kau orang berdisko tanpa kira risiko. mana mentaliti hidup? mana demokrasi akal?
kau orang baik risau tentang hidup kau orang. jangan risau tentang hiup orang lain sebab kau orang bukan risau tentang mereka, kau orang hanya suka mengampu, menjadi api antara mereka, menjadi parang terbang dalam hidup yang aman.

ulangkaji & muhasabah diri...

apa yang kau orang tiada mereka semua ada. apa yang kau orang mahu susah hati kau orang tiada kau orang jadi dengki?

baik kau orang duduk diam buat kerja sendiri tapi simpan apa yang kau orang mahu jadikan impian.

mungkin tak salah mengigau bayang-bayang masa hadapan.


jangan ada perasaan lain yang, yang kau orang perlu ada cuma rasa yakin. kalau kau orang yakin ini atau itu jalan yang kau orang pilih. kau orang hanya perlu risau apa yang kau orang perlu hadap. sedia untuk semuanya. berdoa kepada-Nya.


hijau hanya perlu ungu untuk jadi aurora dalam lagunya. gua cuma perlu usaha untuk lihat apa yang jadi masa hadapan. gua hanya lihat bayang-bayangnya, mungkin gua dapat lihat terjadinya.

No comments:

Post a Comment