Jan 31, 2011

Hilang.

hilang. hilang bila gua pejam. satu saat mata hitam tiada tanda dunia jadi kelam. otak seribu kali janji untuk cari apa rahsia tersembunyi. hati akal buat kerja sanan sini hanya angin yang berlari. gua hilang apa yang gua mimpi. apa yang gua cari tiada lagi. bukan mati, bukan tiada lagi, hanya masa yang akan gua ketahui.

mungkin gua hilang dunia yang gua ada dulu, tapi gua dapat dunia yang ada sekarang. walau tidak seindah yang dahulu tapi ia cukup untuk gua ubat segala perkara.

hati berhartal memaki diri sendiri yang gua hadap dgn rasa sabar tiada rasa benci. hari-hari indah gua cuba baiki diri mungkin lihat dunia luar tak sama dengan apa yang gua lihat pada zaman dulu. kalau dulu tiada hasrat dengki tapi sekarang seperti sesuatu yang mesti untuk setiap yang ada cerita sendiri.

itu yang mereka hilang. hilang harga diri.

kau orang, sudah fikir?

apa tiada yang hilang atau masih mencari?

suatu masa bila kau orang sedar di mana hilangnya tapak kaki yang kau orang pijak atas tanah sendiri baru kau orang tahu apa erti hilang yang kau orang mesti cari. bukan senang kerja di ladang, bukan senang juga kerja di dalam bangunan tinggi. mungkin apa yang di dada buat kau orang senang suatu hari nanti.

buku yang dipegang jangan kau orang buat lapik makan nasi, sebab satu hari bila kau orang masih lagi beli nasi lemak tepi jalan kedai mak cik, sambil makan kau orang baca perkara yang kau orang tak pernah ambil peduli. bila kau orang lihat, gua hanya tahu satu kata yang akan kau orang bagi... "OH!"

hilang mesti kau orang cari, hilang jangan berhenti ambil peduli, sebab hilang bukan hilang yang kau orang tak akan fikir lagi.

ia hilang tapi esok masih ada lagi... (Pantai Malindo, 2011)

1 comment: