Jan 31, 2009

Endangering the War on Terror by the War on Drugs

I've just thinking about what is going on to world economics.then, I was attrack to the journal post by Deepak Lai.I read the journal about this topic and i can conclude that the century of old US War on Drugs based on supply control measures is endangering its War on Terror in Afghanistan. With opium poppy cultivation the most profitable crop available to Afghan farmers, the Taliban has been able to use the illegal profits from the trade to buy arms and recruit farmers by offering protection from US led aerial spraying of the crops. These supply control measures are not warranted by welfare economics, classical liberal social ethics, or the actual outcomes of the US War on Drugs. The best policy to deal with US drug addiction would be to legalize drugs, concentrating on enforced treatment of chronic drug users. A successful War on Terror requires an end to aerial spraying, the buying up of Afghan opium and its conversion into morphine, for which there is excess demand in the Third World.

star.ipoh.time.line.

TIME LINE
Sekolah Tuanku Abdul Rahman ( STAR as popularly known ) has its root in the Malay Secondary School ( MSS ), the first Secondary School to be opened for the Malays after the country’s independence in 1957.
2 January 1957 - MSS operated from a temporary site ( a former British Army Barrack ) at Baeza Avenue, Off Ashby Road, Ipoh, Perak with a total intake of 360 students. The first Head-Master of the School was Tuan Hj. Hamdan Bin Sheikh Tahir
26 July 1957 - The last British High Commissioner to Malaya Sir Donald MacGillivery paid a visit to the School.
6 January 1958 - The School moved to its present site along Tiger Lane, Ipoh ( now Jalan Sultan Azlan Shah)
14 May 1958 - Official Opening and Renaming of the School by the first Prime Minister of Federation Of Malaya YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.
The School is now known as Sekolah Tuanku Abdul Rahman, named after the first Yang Di Pertuan Agong of the Federation.

The School is now known as Sekolah Tuanku Abdul Rahman, named after the first Yang Di Pertuan Agong of the Federation, His Majesty Tuanku Abdul Rahman.

23 September 1958 - Royal Visit by the His MajestyYang Di Pertuan Agong Tuanku Abdul Rahman

November 1959 - First batch students sat for Lower Certificate of Education examination.

January 1960 - Form Four Classes started

14 September 1961 - The Ambassador of USA made a visit to the School

November 1961 - STAR’s first batch of candidates ( 155 ) sat for the combined Cambridge Overseas School Certificate/Federation of Malaya Certificate examinations.

January 1962 - Another milestone for STAR when Form Six Classes started

November 1963 - STAR’s first batch of Upper Six Classes ( Arts and Science ) sat for the Overseas Higher School Certificate examination.

January 1964 - A history of a sort when a girl student was admitted ( STAR is a boys’ residential school) to the school joining Lower Six Science class.
January 1965 - More girls power. 13 girls were admitted to the School entering Lower Six classes.
26 June 1965 - The British High Commissioner to Malaysia His Excellency Viscount Head paid a visit to the School.
1975 - The School stopped the enrolment of pupils into Remove Classes
January 1981 - STAR witnessed the enrolment of first 2nd generation Starian. Alimin Ismadi the son of Ismail Salleh ( second batch ) joining Form One.
June 1981 - Official Launching of Kelas Matrikulasi Sains with Universiti Sains Malaysia.
1982 - STAR celebrated Silver Jubilee
2007 - STAR celebrated Silver Jubilee

Jan 28, 2009

kenapa.sering.gagal.dalam.hidup?

Ramai berpendapat masalah ini merupakan berpunca dari masalah spiritual. Ianya bermaksud perjalanan kehidupan atau rezeki kita terhalang disebabkan terdapat `sesuatu’ yang menghalang kita dari berjaya. `Sesuatu’ itu mungkin datang daripada niat jahat orang lain atau masalah keturunan iaitu saka. Pendapat ini tidak saya sangkal tetapi saya mempunyai takrifan yang berbeza tentang masalah spiritual. Masalah spiritual pada pandangan saya ialah masalah kekuatan jiwa seseorang itu. Jika seseorang itu mempunyai jiwa yang kental dan mantap makanya beliau akan mudah mengendalikan perjalanan kehidupan serta kerezekiannya dengan mudah. Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu hingga kaum itu sendiri mengubahnya. Makanya kita diberi peluang untuk mengubah corak serta taraf hidup kita tetapi kita perlu tahu cara dan kaedah yang betul-betul membawa kepada perubahan positif. Untuk mengubah nasib itu perlu jiwa yang kental dan mantap dan bukan hanya minda yang positif. Minda yang dikatakan positif belum tentu mempunyai jiwa yang mantap. tetapi jiwa yang mantap sudah tentu 100% mempunyai minda yang positif. Jadi perubahan itu perlu bermula dengan jiwa, tanpa jiwa minda tidak mampu melakukan proses pemikiran.



Kita sering gagal dalam hidup kerana kita hanya menggunakan minda sebagai pemandu arah dalam segala aspek kehidupan. Apabila minda kita berserabut atau berada dalam tekanan maka seringkali keputusan yang dibuat itu salah atau tidak mendatangkan hasil. Situasi ini akan membuat kita lebih tertekan dan sebarang tindakan atau keputusan susulan akan lebih membawa kepada ketidakberhasilan. Dalam keadaan ini kita dapat melihat wajah mereka tidak ceria, muram serta membosankan. Apabila wajah atau expresi diri ini ditonjolkan kepada umum pastinya jawapan untuk apa jua soalan bertukar negatif. Dan ini menyebabkan mereka hilang keyakinan diri, menjadi pemarah dan secara tidak langsung kesihatan lahiriah terganggu. Jika hal ini tidak diubah, perjalanan kehidupan seseorang itu akan terganggu terutamanya hal-hal yang melibatkan wang ringgit.



Jika anda sering gagal dalam hidup, apa yang perlu anda lakukan ialah keluar dari kepompong minda yang selama ini anda gunakan untuk mencari penyelesaian kerana apabila anda berada dalam tekanan anda akan menjadi tidak rasional dan seringkali keputusan yang dibuat tidak mendatangkan hasil bahkan menambahkan beban. Anda perlu mencapai ketenangan jiwa kerana jiwa yang tenang adalah jiwa yang mantap yang mampu menjana minda positif dan mampu memberi jalan penyelesaian dalam setiap masalah. Jiwa yang tenang akan selalu mengingat kepada Penciptanya dan jiwa akan lebih mantap hasil kerana keyakinan yang jitu kepada Allah swt. Jiwa yang tenang dapat dicapai melalui kaedah meditasi super sedar dan dalam Islam keadaan meditasi super sedar ini dapat dicapai dalam solat yang benar-benar khusyuk. Dalam kekhusyukan itu segala permasalahan akan hilang kerana jiwa kita berada dalam keadaan yang begitu tenang. Apabila jiwa kita tenang dan mantap maka segala tindakan kita lebih baik dan berjaya serta kita yakin bahawa segala usaha perlu kita lakukan tetapi keputusan adalah hak milik Allah swt.

Jan 21, 2009

Peranan Masyarakat Dunia Tentang Kemelut di Ghaza

Palestin kini masih bermandikan darah rakyatnya sendiri tatkala Israel Laknatullah turut meneruskan serangan yang semakin rancak tanpa menunjukkan sebarang tanda-tanda akan berlakunya hentian serangan terhadap Wilayah Ghaza. Serangan yang makin menghampiri 1 bulan ini terus dilakukan dengan mengakibatkan bilangan rakyat Palestin yang tidak berdosa terkorban melebihi 1000 orang dan yang cedera sudah mencecah 5000 orang. Mengapa ini terus berlaku?. Adakah ada penyelesaian didalam peperangan ini?.
Masyarakat didunia kini semakin bangkit dalam menentang kekejaman dan penghapusan rakyat Palestin dari negaranya sendiri. Setiap hari, akhbar-akhbar memaparkan berita mengenai isu kekejaman Israel terhadap Palestin, namun negara-negara besar masih tidak dapat melakukan apa-apa tindakan. Masyarakat dunia kini turut tertanya-tanya mengenai peranan beberapa pertubuhan yang dikatakan berkuasa dalam membuat sesuatu keputusan terhadap negara anggotanya, namun sehinggan hari ini PBB tidak melakukan sebarang mesyuarat pun untuk mendesak serangan terhadap Ghaza oleh pihak Israel dihentikan.Apakah peranan mereka? Apa fungsi yang dimainkan dalam membantu negara-negara anggota?. Oleh itu, peranan daripada seluruh masyarakat di dunia adalah salah satu senjata penting untuk menepis dan menghentikan kemelut di Ghaza.
Salah satu peranan yang perlu diambil adalah dari golongan para du’at ataupun para pendakwah yang berada di seluruh dunia. Para du’at berperanan untuk memberi kesedaran kepada umat supaya menentang penjajah dengan menjelaskan bahawa ianya dituntut oleh Islam dengan memberi contoh-contoh daripada sirah Nabi dan para sahabat juga daripada sejarah umat Islam seluruhnya. Mereka harus menerangkan pandangan Islam tentang perkara-perkara yang berkaitan dengan penjajahan dan apakah persediaan dan peranan kita di dalam menangani masalah tersebut. Mereka perlu menerangkan kepentingan bantuan kewangan dan motivasi. Hal ini boleh dihuraikan lagi dengan cara menjelaskan ganjaran dan kedudukan infaq dan kepentingan mengerahkan segala tenaga, usaha, dan harta untuk membantu ahli keluarga kita di Ghaza sebagai usaha mendekatkan diri kepada Allah. Mereka harus menganggap bahawa semua itu adalah sebahagian daripada jihad dengan harta. Kita hendaklah menyeru dan memberi galakan kepada saudara-saudara kita yang lain supaya mereka sama-sama menyumbang di jalan Allah. Para du’at hendaklah menerangkan kepada umat tentang kepentingan sokongan dalaman bagi saudara-saudara kita di Palestin dengan membuktikan bahawa mereka bukanlah bersendiri di dalam memusuhi Yahudi, tetapi sebenarnya kita bersama dengan mereka. Ini semua dapat dilakukan dengan membantu mereka dengan menggunakan segala wasilah yang dimiliki berdasarkan kemampuan kita.



Tambahan lagi, Diketika ini juga kita mesti menggariskan untuk saudara-saudara kita umat Islam di seluruh dunia peranan amali bagi membantu saudara-saudara kita di Gaza seperti memboikot barangan, hasil, buatan Israel serta Amerika Syarikat.
Pemboikotan barang-barang yahudi dan Amerika. Ia merupakan satu contoh yang penting bagi jihad dengan harta yang wajib diambil berat dan tidak meringankannya. Kesannya melampaui walaupun mengambil masa yang lama semata-mata kemudaratan kepada ekonomi yahudi yang dikuatkan oleh yayasan-yayasan tersebut, malah ia juga menghidupkan kepercayaan diri di dalam umat Islam untuk membebaskan diri dari adat-adat barat di dalam pemakanan, minuman dan pakaian. Ia juga mendorong hasil-hasil negara dan umat Islam serta memberikan kepuasan.
Imam Hasan Al-Banna berkata di dalam kewajipan yang ke 21 daripada kewajipan al-akh : “Anda hendaklah menggunakan kekayaan umat Islam dengan cara menggalakkan sektor perusahaan dan prasarana ekonomi Islam. Anda hendaklah memastikan tiada satu senpun wang anda yang jatuh ke tangan bukan Islam dalam apa keadaan sekalipun. Anda hendaklah hanya memakai dan memakan hasil buatan negara Islam.”. Sudah maklum bahawa pemboikotan tersebut merupakan kewajipan syar’ie sepertimana yang telah difatwakan oleh ulama’.
Ulama Islam tersohor, Sheikh Yousef Al-Qardawi menegaskan bahawa adalah menjadi tanggungjawab umat Islam dari Maghribi hinggalah ke Indonesia untuk mempertahankan semenanjung Ghaza dan melindungi tanah-tanah Islam dari pihak musuh.
Peranan masyarakat dunia yang seterusnya adalah daripada golongan terdahulu seperti ibubapa, tenaga pendidik dan sebagainya. Mereka hendaklah menyampaikan kepada generasi anak-anak perkara sebenar tentang isu Palestin. Ia merupakan isu penaklukan dan penjajahan yahudi terhadap negara umat Islam. Ia merupakan pencabulan mereka yang zalim terhadap negara dan harta benda. Pembebasan tanah yang diberkati ini merupakan amanah yang berada pada tengkuk setiap umat Islam. Suatu kewajipan syar’ie yang akan dipersoalkan kepada setiap umat Islam.Sampaikan isu ini sehingga terbentuk sebuah generasi baru yang memahami dimensi dan hakikat sebenar isu Palestin. Berikanlah dorongan kepada para pelajar untuk membuat poster-poster dan majalah-majalah yang menerangkan tentang isu ini dan menerangkannya dari prospektif agama dan sejarah.




Sebagai pelajar yang semakin matang dan berfikiran logistik, terutamanya kepada para pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) Awam mahupun Swasta, tidak kira Umat Islam ataupun bukan Islam, kita perlu menggariskan bahawa keganasan terhadap orang awam terutamanya wanita dan kanak-kanak adalah tindakan yang amat keji. Oleh itu, masyarakat mahasiswa di dunia juga mempunyai peranannya tersendiri.
Peranan utama mereka adalah dari segi persiapan kualiti yang berkualiti untuk cabaran masa depan. Tidak dinafikan bahawa kualiti menentukan kesempurnaan sesuatu perkara. Tidak ada gunanya dalam zaman serba moden ini kita hanya menjadi tempelan. Kita harus membuang stigma yang menyatakan bahawa umat Islam melayu tidak profesional, tidak berkualiti, kerja sambil lewa, tiada penyelidikan, kualiti subsidi, tiada kemahiran dan tidak mampu berdaya saing.
Seterusnya, mahasiswa mahupun mahasiswi di dunia hendakla mengambil langkah dalam mengasah kepimpinan, kemahiran dan kesusahawan dalam diri mereka. Dalam sejarah, pelajar-pelajar Mesir adalah merupakan pelopor kebangkitan Islam di Malaysia dan juga menyedarkan umat ketika itu menentang penjajahan. Semangat ingin membebaskan jiwa hamba kepada jiwa merdeka.
Akhir sekali, masyarakat mahasiwa dunia perlu lebih melihat keutamaan mengukuhkan umat. Kita harus meletakkan keutamaan dalam melihat perkara-perkara yang berlaku dalam umat melayu Islam di negara kita. Kita mesti mengutamakan persamaan yang boleh menyatukan kita. Mencari perbezaan memang mudah, dan mudah lagi mencari keburukan dan kesalahan. Namun mencari titik-titik persamaan yang menjadikan kita umat yang kuat adalah lebih mulia. Satu kajian yang dilakukan oeh Rand Corporation yang beroperasi Amerika Syarikat telah membahagikan umat Islam ini dengan berbagai kelompok. Pertama kelompok sekularis, fundamentalis, traditionalis dan modernis. Mereka akan menggunakan seluruh kuasa dan kewangan yang ada kan memastikan golongan modernis ini lebih diberikan perhatian dengan menyediakan peluang dan ruang atau dalam Bahasa Inggeris disebut “Platform” untuk mereka menyuarakan dan menyebarkan pandangan mereka di dalam dunia Islam. Bagi sekularis, mereka akan membantu mengikut keperluan yang bersesuaian. Mereka perlu disediakan institusi dan programs. Membantu tradisionalis dengan menyokong usaha-usaha dalaman yang boleh mengibangi fundamentalis. Inilah usaha-usaha yang dibuat oleh pihak barat, yang sedang dan akan berlaku. Sekiranya kita tidak memikirkan nasib untung umat, dan kita tidak beruapaya menahan perpecahan yang berlaku, jangan kita tangisi sekiranya kita nanti dumpamakan oleh hadis Rasulullah s.a,w seperti buih di lautan, banyak tetapi tiada makna.
Kita hidup di Malaysia dalam satu masyarakat yang majmuk. Keupayaan dan kebijakan kita menerima berbagai kaum dalam negara kita adalah satu kemahiran dan persefahaman yang bukan suatu yang mudah. Kita mesti mampu mengimbangi kelemahan kita dengan melakukan pembaikan yang berterusan. Kita mempunyai komitmen dan sentiasa membuat persediaan untuk mengisi kepimpinan yang akan datang dan membawa umat ke arah yang lebih cemerlang.

Jan 11, 2009

The Chemistry (Between Us) - Butterfingers

I never again and again count it over
Never again and again and again this
Why ?
Come on again and again on my power
And on the shame and my pain will I get this ?

Why ?
It's so real !
Fall in love again ?
It's all we have to live
Whenever I'm unseen
I blame it on myself

All over again and again coming over
Never again and again and again this
Why ?
Come on again and again on my power
And on the shame and my pain will I get this ?

Why ?
It's so real !
Fall in love again ?
It's easier to be...
Whenever I'm unseen
I blame it on myself

Silky coloured
Will you love me ?
Silky coloured
Will you leave me ?
Silky coloured
Indecision (Go !)
Silky coloured
Cause I'm a patient...


Fall in love again ?
It's all we have to live...
Whenever i'm unseen
I blame it on myself ( 2X )
No... !

Fall in love again ?
Fall in love again ?

Pelangi Petang

Photobucket

Sudirman Haji Arshad, or "Sudi" to his fans, was born in Temerloh, Pahang, to Haji Arshad bin Haji Hassan and Puan Hajjah Ramlah binti Dahlan on the 25th of May 1954.

His mother was a very active woman in politics and as a Kaum Ibu (UMNO) leader, she was involved in the independence movement for then Malaya.

She is depicted in the Pahang Heroes Museum as one of the women leaders who contributed her efforts to the state and country.

She died at the young age of 33 in 1959, when Sudirman was about five years old, after a short illness.

Sudirman’s father, the late Haji Arshad was a manager of the Syarikat Bas Temerloh (Temerloh Bus Company), and like his wife, was an active UMNO politician in Temerloh, Pahang. He re-married after his wife died.

Sudirman attended primary school at Sekolah Kebangsaan Jalan Bahagia, Temerloh and higher secondary education at Sekolah Sultan Abu Bakar (SABS) in Kuantan. He went on to do his tertiary education at University of Malaya for his law degree, and graduated with a Bachelor in Law (LL.B) in 1980.

He practiced as a lawyer after being called to the Bar, and during his singing career, he was also known as "the Singing Lawyer".

As a fan of him,I'm very proud of him because he was the singer that does not forget about his future one day later.At least he had a degree.Artist must be like him because we are not like artists at US or some more.

Butterfingers - Best Than Ever

Photobucket

Awalnya ia dipanggil Loque's Tail dan kemudiannya ia muncul sebagai band "bawah tanah",Butterfingers.Aku cukup minat sekali bila masa jika atau di mana Butterfingers perform di bawah satu bumbung yang dipanggil gig.Kemudian show mereka sedikit demi sedikit beralih kepada lifeband show.Aku sebenarnya sangat tertarik dengan Butterfingers masa aku form 4 dulu.Time duduk STAR dulu member aku ade beli kaset album butter "The Best Is Yet To Come".Sejak dari hari tu,memang butter jadi pujaan hatiku.lirik2 yang lahir dari kepale otak si Loque tu memang sempoi tapi banyak kepuasan yang aku dapat.Nah!hari ni tahun 2009,buterfingers nak buat last show diorang.Bagi aku memang sesuai la.Diorang bukan lagi anak2 mude yang asyik2 nak jamming sahaje.Tak salah mereka jamming.Lagi bagus la coz maybe banyak lagi akan ade band2 yang semacam butterfingers.Aku paling minat sekali lagu Epitome and lagu kat last album diorang name Merdeka.Semua minat act tp yang 2 tu paling aku minat.Lirik hasil karya agung si mamak Loque.Pertengahan January membuatkan band ni satu sejarah bagi aku bile diorang buat last show kat Istana Budaya.Tapi yang aku harapkan diorang akan adekan lagi show diorang kat Malaysia bumi bertuah ni.Salam akhir bagi aku buat Butterfingers.Semoge kehadira Loque,Emmet,Kadak n Loko nnt bermakne buat si penggemar Butterfingers termasuk aku skali.Selamat~

Jan 10, 2009

Butterfinger in deep inside

Salam,



Kami akan mengumumkan satu berita tergempar kepada semua yang telah menyokong Butterfingers selama 12 tahun.



Butterfingers akan mengadakan persembahan selama dua hari berturut-turut (4 sets berbeza) di Istana Budaya pada 17hb & 18hb Januari 2009. Persembahan ini akan mempersembahkan ahli-ahli Butterfingers yang lengkap (Loque, Emmett, Kadak & Loko) untuk kali terakhir pada tahun 2009, sebelum Emmett sekeluarga berangkat ke Canada atas urusan kerja pada pertengahan tahun ini dan Loque juga akan berangkat semula ke Boston untuk kembali bertapa pada akhir bulan ini. (Beliau hanya akan KEMBALI ke Malaysia pada akhir tahun ini).



Tempat adalah terhad kepada 300 tempat untuk setiap set dan Istana Budaya juga telah mengenakan kod pakaian kepada para hadirin.

Persembahan ini tertakluk kepada "siapa-cepat-dia-dapat". Tiada tempahan atau pun guestlists.



Sekian Terima Kasih.

Butterfingers Last Show

PENERBITAN BUTTERWORLD presents


Sesi Istana Budaya Butterfingers



Saturday

17/01/09

1996 - 2001 Unplugged

With guest band Bunkface

2:30pm - 4:00pm

RM 35 per entry



Saturday

17/01/09

Mari Hidup Kembali (Sessi Gitar Kapok)

Dengan band jemputan Hujan

8:30pm - 10:00pm

RM 35 per entry



Sunday

18/01/09

Transcendence 10-year Anniversary Rock Out

2:30pm - 4:00pm

RM 35 per entry



Sunday

18/01/09

Mari Hidup Kembali (Sessi Gitar Karan)

8:30pm - 10:00pm

RM 35 per entry



Special package price of RM 120 for all four shows

sudah tahu menyesal pula

GAZA: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mendakwa pegawai tentera Israel mengaku serangan kereta kebal ke atas sebuah sekolah agensi bantuannya, Agensi Kerja Bantuan PBB (UNRWA) yang mengorbankan berpuluh-puluh kanak-kanak Palestin, adalah satu kesilapan.-bharian,10 jan

MasyaAllah.Almost 2 weeks diorang ni serang semenanjung gaza baru nak sedar?aku rase ia bukan satu kesedaran yang lahir dari hati.mungkin dari ketua pengganas mereka,presiden Israel la.aku ade gak tgk berite.presiden perancis jemput si mamat zaibo tu pegi perancis utk menyeru lah si mamat botak ni stop the war.panas hati gak bile aku tgk reaksi muke beliau dgn keadaan kepala yang berkilat.muke mcm buat x endah jew.dari segi pemikiran politik aku rase memang la kite perlu tenang walaupun dicaci.tapi kalau dengan keadaan sebegini?

Photobucket
Syabas! anwar sanggup diludah

Dihamburkan masa berceramah

Konon dia tersangat berhemah

Letakkan dirinya tahap rendah


pantun ni aku dapat dari satu website.memanglah setiap perkataan dan ucapan yang kita selalu kotakan tu x selalu menjadi.nt akhirnya mungkin akan terjadi.aku pun bukan sokong mane2 la sebab aku belum cukup untuk mengundi.jadi bagi aku ade faedahnye anwar berkata sedemikian.contoh harga minyak dunia.kalau x anwar becakap?sape lagi nak bercakap?dalam hati memang semua org berani nak berhujah.tapi luaran siapa tahu?akhirnya ape terjadi.lepas separuh dari parlimen dari pihak pembangkang.takut pun ade di pihak kerajaan.kalau x minyak turun aku rasa semua di pihak pembangkang.bagi aku siapa yang benar2 mengenali anwar ibrahim ni dia akan tahu di mana kekuatan dia.bukan la aku yang tahu.yang penting sebenarnye kat sini,politik ni menstabilkan sistem kerajaan.bohonglah kalau xde pembangkang dalam sesebuah negara.semua hanya untuk memberi sedikit sebanyak pendapat,hujah yang rasional.kalau kite tengok dalam parlimen memag la ade yg sampai sebut binatang2.tapi kat luar minum kopi same2.so,secara spontannye aku konklusikan kalau politik xde kat dalam m'sia.rase2nye jd macam palestin gak lah.

Jan 9, 2009

Darah rakyat Palestin terakhir

Kolumnis Malaysiakini Josh Hong telah menulis Timur Tengah: tahun suram dihadapan?

Josh menulis dengan mendalam tentang perbualannya dengan seorang artis Indon. Memetik kata-kata kawan artisnya, dia menulis:

"Tanpa sokongan Amerika Syarikat, pihak Israel tak mungkin akan bertindak sebegini jauh". Dan dia meneruskan tentang 'Meletup' di angin Bob Dylan'.

Dia mungkin seorang Muslim 'sekular', tetapi ianya tetap tidak berperikemanusiaan untuk seorang sekularis - dan sesiapa pun - untuk bertimbang rasa dalam pembunuhan tak berdiskriminasi dalam skala ini.

Sifat kemanusiaannya menyebabkan dia menyatakan " ... ia tetap menjadi tidak berperi kemanusianan untuk seorang sekularis - dan sesiapa jua -untuk
bertimbang rasa dengan pembunuhan tanpa diskriminasi di dalam skala sebesar ini ..." dengan penekanan ke atas frasa benar tetapi amat menyedihkan " ... pembunuhan tanpa diskriminasi di dalam skala ini ...", di mana amat menyedihkan ramai lagi rakyat Malaysia tak begitu
memahaminya.

Dengan kebenaran 'buku cek terbuka' dari Amerika Syarikat, Israel telah membunuh rakyat Palestin dengan ganas sekali. Dan untuk memastikan pihak Israel akan berpuas hati dengan mandian darah di Gaza, Amerika Syarikat pada hari Sabtu telah menveto resolusi Majlis Keselamatan PBB " ... memanggil genjatan senjata secepat mungkin di Sempadan Gaza dan Selatan Israel dan meluahkan kebimbangan di atas pertambahan keganasan antara Israel dan Hamas."

Itulah Bush lahanat.Saya cukup mengambil berat tentang kehagansan yang melanda bumi-bumi yang tetindas.marila kita memberi sokongan biarpun hanya dengan wang 10 sen.

I'm Calling You

I'm callin' U
With all my goals, my very soul
Ain't fallin' through
I'm in need of U
The trust in my faith
My tears and my ways is drowning so
I cannot always show it
But don't doubt my love

I'm callin' U
With all my time and all my fights
In search for the truth
Tryin'a reach U

See the worth of my sweat
My house and my bed
Am lost in sleep
I will not be false in who I am
As long as I breathe

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but U
All I need in my life

I'm callin' U
When all my joy
And all my love is feelin' good
Cuz it's due to U

See the time of my life
My days and my nights
so it's alright
Cuz at the end of the day
I still got enough for me and my

I'm callin' U
When all my keys
And all my bizz
Runs all so smooth
I'm thankin' U
See the halves in my life
My patience, my wife
With all that I know
Oh, take no more than I deserve
Still need to learn more

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but U
All I need in my life

Our relationship, so complex
Found U while I was headed straight for hell in quest
You have no one to compare to
'Cause when I lie to myself it ain't hidden from U
I guess I'm thankful
Word on the street is U changed me
It shows in my behaviour
Past present future
Lay it all out
Found my call in your house
And let the whole world know what this love is about

Yo te quiero, te extra├▒o, te olvido
Aunque nunca me has faltado, siempre estas conmigo
Por las veces que he fallado y las heridas tan profundas
Mejor tarde que nunca para pedirte mil disculpas
Estoy gritando callado yo te llamo, te escucho, lo intento
De ti yo me alimento
Cuando el aire que respiro es violento y turbulento
Yo te olvido, te llamo, te siento

[Translation:]
I love you, I miss you, I forget you
Even though you never let me down and always are by my side
For all the times I've failed and hurt you deeply
Better later than never to give you a 1000 apologies
I'm shouting silently, callin' you, I'm listening to you, I'm tryin'
You nourish me
When the air that I breathe is violent and turbulent
I'm forgettin' you, I'm callin' you, I'm feelin' you

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but U...

oh, no, no
I don't need nobody
& I don't feel nobody
I don't call nobody but you
MY one and only

I don't need nobody
& i don't feel nobody
I don't call nobody but you
All i need in my life


-feeling.deep inside.for someone.give me this song.heard that everyday.mengelamun.hari mendatang.memeluk hibur.kabus ribut.indah.esok masih ada.rindu.cinta.sayang.seseorang.senyuman.gelak tawa.hibur hati.manja.berdua.hello!is it me you looking for?kita~

bangga menjadi anak Malaysia

Selepas 52 tahun mencapai kemerdekaan, rakyat negara berjaya tawan puncak Everest, Kutub Utara dan Selatan serta penjelajahan ke angkasa lepas

Ogos ini, semua peringkat rakyat akan menyambut 31 Ogos, Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-52.

Mengimbau kembali sepanjang 52 tahun lalu, pelbagai pencapaian yang telah dicapai oleh negara membuat kita berbangga menjadi anak Malaysia - menawan puncak Everest, merentasi Kutub Utara dan Selatan serta penjelajahan ke angkasa lepas.

Semua kejayaan itu membuktikan rakyat Malaysia mampu menyahut cabaran Malaysia Boleh sekali gus membuktikan kita boleh mencapai apa juga impian jika berusaha dengan tekun dan tidak mengenal jemu.

Bagaimanapun, adakah memadai dengan pencapaian itu semata-mata? Apakah erti kemerdekaan dalam konteks sebenar, terutama selepas 50 tahun merdeka? Jika pada 31 Ogos 1957, kemerdekaan membawa erti kebebasan dari penjajah British, tetapi kini apakah erti kebebasan di kalangan rakyat terutama golongan remaja?

Aku cukup bersyukur bila dibesarkan sebagai seorang rakyat Malaysia. Dengan pendidikan yang teratur dan pertumbuhan minda yang intelek untuk menjadi remaja yang berfikiran matang setelah menuntut di Alma-mater yang gah,Sekolah Tuanku Abdul Rahman,Ipoh(STAR).Meneruskan pengajian di sebuah institusi pengajian tinggi swasta, Unisel menjadikan aku lebih kepada seseorang yang berpengaruh dah meminati politik.harapan dan doa aku panjatkan semoga diri aku ini menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat.

harapan dan cabaran '09

RASANYA belum terlambat untuk kita mengucapkan tahniah kepada semua lulusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2008 yang memperoleh keputusan cemerlang, khususnya yang mendapat A bagi semua mata pelajaran.

Sehari selepas keputusan diumumkan, sama ada UPSR atau PMR, semua media elektronik dan cetak turut merakamkan detik manis pelajar meraikan kejayaan masing-masing. Memang mereka berhak meraikan kejayaan itu dan media juga wajar menghebahkan kejayaan cemerlang pelajar berkenaan agar ia menjadi perangsang kepada pelajar lain untuk mencontohi kecemerlangan mereka.

Bagaimanapun kita tidak harus mengabaikan terus dua golongan pelajar yang turut menerima keputusan mereka pada hari berkenaan. Mereka ialah pelajar yang sederhana keputusannya tetapi berpotensi untuk cemerlang dan yang satu lagi pelajar yang dikategorikan sebagai lemah atau gagal.

Golongan inilah yang harus diberikan lebih banyak perhatian termasuk ibu bapa dan guru kerana jika dibiarkan tanpa pemantauan serta bimbingan berkesan, mereka akan hanyut dan tiada jaminan masa depan, seterusnya akan menjadi beban kepada keluarga, masyarakat dan negara terutama pelajar gagal.

Kita harap pelajar yang sederhana dan berpotensi harus bersikap positif dengan menganggap keputusan yang kurang cemerlang kali ini sebagai cabaran agar mereka berusaha lebih gigih untuk bangkit dan mencipta kejayaan lebih gemilang tahun ini. Kini masanya untuk menumpukan kembali kepada pelajaran dan apa yang dicapai semalam sudah menjadi satu sejarah untuk melonjakkan pencapaian pada masa depan.

kepada satu-satunya adik perempuanku, tahniah kerana mendapat 5A dan kepada angah,walaupun dapat 7A dalam PMR,abang tetap berbangga kerana ia bukan keputusan yg buruk.cume rezeki tidak menyebelahi.

harga minyak mentah terus menjunam

HARGA minyak mentah global terus menjunam ke paras terendah dalam tempoh empat tahun ketika ditutup di Amerika Syarikat (AS) kelmarin selepas pengumuman data pekerjaan negara itu yang lemah, sekali gus meningkat jangkaan berlaku penurunan dalam permintaan tenaga.Kontrak hadapan minyak mentah bermutu, 'Light, Sweet' bagi penghantaran Januari ditutup pada AS$40.81 setong di New York Mercantile Exchange (Nymex) awal pagi kelmarin, susut mendadak AS$2.86 setong daripada penutup pada Khamis lalu.Kontrak New York itu menghampiri paras sokongan psikologi AS$40 apabila merosot ke paras AS$40.50 setong dalam dagangan hariannya, terendah sejak Disember 2004.Di London, minyak mentah 'Brent North Sea' bagi Januari susut AS$2.54 setong untuk ditutup pada AS$39.74 setong, paras terendah sejak Januari 2005.Harga minyak menyambung aliran penurunannya selepas Jabatan Buruh AS melaporkan bahawa majikan di
negara itu mengurangkan 533,000 pekerjaan pada November, justeru melonjakkan kadar pengangguran kepada 6.7 peratus, kadar tertinggi dalam tempoh 15 tahun sejak Oktober 1993.Kadar kehilangan pekerjaan adalah yang tertinggi dalam tempoh 34 tahun dan lebih tinggi berbanding jangkaan awal sebanyak 325,000 pekerjaan, justeru, menggambarkan kemelesetan di negara ekonomi terbesar dunia itu adalah lebih teruk dan akan berlarutan melampaui jangkaan.Harga minyak setakat ini sudah merosot lebih dua pertiga daripada paras tertinggi AS$147 setong yang direkodkan pada 11 Julai lalu, selepas penurunan teruk ekonomi global serta kelemahan permintaan.Dalam penurunan drastik, harga minyak merosot ke bawah AS$45 setong pada Rabu lalu, paras terendah sejak 2005.Ekonomi AS, Zon Eropah, Jepun dan beberapa negara utama lain sudah terjebak dalam kemelesetan dan pelabur kini bimbang mengenai berlaku penurunan permintaan minyak di kalangan negara maju dan kelembapan ekonomi negara baru muncul.

langit malam yang cerah

malam tidur di sana x tenteram.langit cerah x seperti malam2 di tanah air manusia yg lain.serangkai buah "celaka" yang dilemparkan dari bumi yg dirampas.mayat2 bergelimpangan bagaikan sampah-sarap yg x terbuang.sialan kau israel!aku rase cam satu dendam kalau la aku ade "power".ape yg boleh aku buat hanyelah berdoa pada yang Maha Esa.semoga rakyat islam bersatu padu.membina semula empayar2 islam yg telah diselongkar habis.Takbir!