Aug 13, 2011

Permainan ; Ini Bukan Permainan.permainan dengan hati atau perasaan.
itu bukan permainan. bukan untuk benci juga bukan untuk menangis.

" di mana lihatnya..."

hati, tak sama pada diri, jauh sekali dengan mimpi. gua bukan lagi seperti dahulu. tiada lagi mencari, tiada lagi bermimpi, hanya berperasaan untuk menerangi jalan yang gua sedang lalui. tiada apa makna lagi untuk semua yang sudah lalu. tapi tiba saat pada waktu yang sama, terlintas sekali dua rasa gila, gila berfikir tentang bunga yang tiada nama.

apa gua gila.

bukan susah untuk buang semua perkara yang lalu. hanya Tuhan yang tahu. gua senang bila tenang tanpa ada lintang pukang. kau orang jangan risau mana tanah yang gua pijak sekarang. apa mainan dunia yang buat gua separuh gila?

bunga tiada nama.

bunga tiada rupa.

jalan seorang diri bagai ada perkara yang banyak gua perlu cari. mana mungkin perkara itu akan jadi bila gua sendiri tak mahu jadikan sebagai reality.

"bukan semuanya sama..."

ada perkara untuk semua perkara. ada bahagia untuk semua duka, ada gembira untuk semua suka tapi jangan lupa ada sedih untuk semuanya. apa yang perlu untuk selesaikan?

DOA KEPADA-NYA.

tiada putus doa gua untuk cari bahagia. mungkin ada untuk gua tapi bila itu tidak tahu bilanya. lari ke hutan tidak sama dengan menuju ke pantai. gua tidak tahu apa dalam kepala yang masih tidak mahu gua keluarkan?

hanya buku dan pena biru yang bergerak melihat semua perkara yang berlaku. lagu, berirama seperti tiada nada yang gua mahu buat kau orang rebah jadi buntu. manusia, seperti hilang arah mencari nafsu. apa dunia mahu gua sesat di pertengahan jalan?

ini bukan permainan. ini bukan lego yang kau orang susun hingga jadi apa yang kau orang mahu. ini bukan congkak yang kau orang buat seperti tiada masa dalam dunia. ini hati yang bertanya siapa. semuanya kau orang perlu jawab pada diri.

tanya sama hati.

1 comment: