Apr 4, 2011

Lemah Yang Akan Lari ; Cuba Lagi.

terima kasih seteru bersekutu. keranamu aku bertambah mutu.

tapi.

kebelakangan ini gua semakin tepu. hampir beku, ini, semua buku kosong nak berdebu. hilang sengat hilang seri hilang seru hilang merdu.

mata tutup kepala tertelungkup.

tukar niat, gua baca Bismillah mesti jadi.

lepas cakap besar tanam pokok. pasti belum boleh berteduh besok dan kalau tak berbuah doa sehari lagi, tuah akan sampai dengan Taming Sari sekali. hidup kalau tak selalu runsing bukan kepala sahaja yang selalu pusing. tadah tangan gua doa supaya hari yang datang menjadi terang, apa yang gua fikirkan semua tak datang.

apa beza gua bicara dengan hanya sekelip mata tapi dunia bukan lagi dengan warna, warna hidup gua yang ceria. ke sini ke sana hanya satu garis lurus, semua benda gua buat tidak terurus. buta warna buta dunia, kenapa hati masih belum gila.

mana dia, si ungu yang lama, si hijau terus berbunga tapi tiada nama. itu dia, warna pujangga, yang lama hilang tapi gua masih belum jumpa.

kenapa masih di situ...?

kenapa masih di situ. tunggu dan tunggu dan terus tunggu, hati dari Ilahi. apa guna berbicara kalau masih ada nama. gua cuba untuk lari tapi bayang-bayang terus di tepi. gua cuba untuk mencari tapi hanya satu warna yang mengekori.

gua tahu kau orang mahu apa, cuma gua tidak tahu macam mana nak merasa. gua tak tahu apa yang ada dalam kepala kau orang sampai bila gua nak terus bicara tentang jiwa.

pantai juga akhirnya. pantai juga jawapannya. pantai juga tempatnya. pantai yang sudah biasa dengan gua.

terima kasih...ada kasih di dalamnya...

apa perkara yang selepas ini gua mahu bicara.

kosong tak berbunga.

lirik tak berlagu. putih tak berwarna.gua perlu cari semula warna itu. mana mulanya. apa akhirnya.

semoga Allah dengar bicara gua.

3 comments: